Sastojci:
1 kg krompira,
2-3 kašike maslinova ulja,
so i biber po želji.
Za umak:
200 g nasjeckane rajčice (može i iz konzerve),
1 kašika koncentrata od rajčice,
1 luk,
2-3 čehna bijelog luka,
3 kašike maslinova ulja,
2 kašičice slatke paprike u prahu,
prstohvat čili praha,
prstohvat šećera,
so po želji.
Priprema:
1. Krompire ogulite i narežite na kockice pa papirnatim ručnikom odstranite višak vlažnosti s površine.
2. Suhe krumpire pomiješajte s uljem i začinima te stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni oko 40 do 50 minuta, odnosno dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
3. Za to vrijeme napravite začinjeni umak. Narežite luk te ga prepirjajte na maslinovom ulju oko pet minuta. Tada ubacite nasjeckani bijeli luk. Dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
4. Ubacite nasjeckane rajčice, koncentrat i začine. Sve dobro promiješajte i kuhajte oko petnaestak minuta dok se umak ne zgusne.
5. Poslužite umak preliven preko hrskavih krumpira.