Rižoto od mrkve sa prepečenim mahunama

po Vasa kuharica
Sastojci: 
400 grama Arborio riže (ili druge riže kratkog zrna), 
pola kilograma mrkve, 
1 srednji luk, 
3 čehna bijelog luka, 
1 litar povrtnog temeljca, 
maslinovo ulje, 
so, 
biber.
Za mahune: 
Pola kilograma mahuna, 
masnoća za pečenje, 
maslinovo ulje, 
so, 
biber.

Priprema:

1. Mahunama odstranite krajeve te ih kuhajte na pari dok ne budu skoro gotove. Prekinite kuhanje uranjanjem u hladnu vodu i stavite ih na stranu.

2. Nasjeckani luk i bijeli luk pržite na maslinovom ulju dok ne požute, a zatim dodajte mrkvu narezanu na kockice. Prižite nekoliko minuta otklopljeno, a zatim dodajte nekoliko kašika vrelog temeljca i poklopite, pa smanjite vatru. Nakon desetak minuta mrkva bi trebala omekšati – kad se to dogodi, zgnjeèite je i dobro iskuhajte da ispari sva tekuæina.

3. Dodajte rižu i pržite dok zrna ne poènu biti prozirna. Sada je možete podliti s nekoliko kašika temeljca ili, ako želite, s pola èaše bijelog vina. Rižu lagano posolite i popaprite te konstantno miješajte.

4. Nastavite dolijevati malo pomalo temeljca, tako da se riža konstantno na pola kuha, na pola prži. Dodajte so i biberte. Kad je vrijeme kuhanja navedeno na pakiranju riže isteklo, ugasite vatru, dodajte još maslinovog ulja i energièno promiješajte nekoliko puta kako bi se ulje emulgiralo s rižinim umakom. Bitno je da u tom trenutku rižoto bude žitak i s više tekuæine nego ga želite poslužiti, jer æe riža popiti još vode.

5. Poklopite rižoto i dovršite mahune. U tavi debelog dna zagrijte masnoæu (najbolje kokosovo ulje) na najvišu moguæu temperaturu prije nego poène dimljenje. Na tome pržite mahune, najbolje ne sve odjednom, kako ne bi srušile temperaturu. Cilj je da veæ za desetak sekundi na mahunama poènu izbijati potamnjeli mjehuri. Kad su gotove, posolite ih i zalijte s malo maslinovog ulja.

Preporučujemo