Rižoto od piletine i gljiva za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

pola kg pilećeg filea,

1 veliki luk,

1 žuta mrkva,

1 narandžasta mrkva,

pola kg sitnih šampinjona,

20 dkg bukovača,

1 tikvica,

temeljac ili 1 kocka,

1 dcl bijelog vina,

velika šoljica riže,

origano,

cimet,

đumbir,

crvena paprika,

mocarela u listićima.

Priprema:

1. Nasjeckajte luk na kockice. Jednu žutu i jednu narandžastu mrkvicu izrežite na kolutove i stavite da se dinsta na tri kašike maslinovog ulja. Pileći file narežite na deblje trakice i lagano posolite.
2. Kada luk potamni, dodajte tikvicu i dodajte kašiku crvene paprike. Dok tikvica omekša, dodajte pileći file i pustite da se dinsta u tekućini koju je povrće pustilo.
3. Gljive operite. Bukovače obrišite i odrežite deblje krajeve. Šampinjone ubacimo s piletinom i povrćem, jer njima treba duže da se izdinstaju.
4. Sada ubacite luk nasjeckan na sitno i podlijte temeljcem i 1 dcl bijelog vina. Dok se tekućina reducira, ubacite i ostale gljive. Stavite kuhati rižu i dok je dopola kuhana, prebacite je u zdjelu s piletinom i gljivama. Dodajte origano, cimet, đumbir i malo vegete.
5. Mocarelu u listićima narežite na sitne trakice i na skroz laganoj vatri pustite da se sjedini sa svim ostalim okusima, te zgusne rižu. Ugasite i ostavite da malo odstoji.

Preporučujemo