Rižoto s gljivama za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

350 grama riže,

1 l vode,

1 kašika suhog začina,

1,5 dl vrhnja za kuhanje,

200 g vrganja ili šampinjona,

pola glavice luka,

8 kašika ulja,

100 grama ribanca,

pola dl bijelog vina.

Priprema:

1. Narežite luk i prepržite ga na ulju te dodajte gljive izrezane na kriške. Dok puste vodu, zalijte ih vinom i dinstajte na laganoj vatri dok se vino ne ispari. Nakon toga dodajte opranu rižu, začinite, sve dobro pomiješajte, prelijte vrućom vodom, izmiješajte i kuhajte 15 do 20 minuta (tako dugo dok riža nije kuhana).

2. Kako voda isparava, morat ćete češće miješati, a pred sami kraj kuhanja i neprestano kako riža ne bi zagorjela.

3. Na samom kraju umiješajte vrhnje za kuhanje te, kada ponovno provri, skinite s vatre.

4. Poslužite na tanjiru, posipajte naribanim ribancem.

Preporučujemo