Sastojci: 1 veza mladog crnog luka + 1 veza za serviranje, 1 veza mladog bijelog luka, 1 čehno bijelog luka, pola korijena komorača, 500 g kozica, 400 ml riže, 250 ml slatke pavlake, 200 ml bijelog vina, malo maslinovog ulja, morska so, biber, svježi peršun, malo svježeg srijemuša.
Priprema:
1. Na malo maslinovog ulja prodinstati na kolutove isjeckan crni i bijeli luk i na kockice isjeckan komorač. Kada povrće omekša dodajte rižu i stalno miješajući pržite dok ne pobijeli, onda dodavenjem malo po malo bijelog vina (a kasnije vode – oko 800 ml ukupno) kuhajte 15-20 minuta, tj. dok riža ne bude skoro gotova. Dodajte i soli.
2. Kada je riža skoro gotova dodajte pavlaku i još kratko krčkajte, a zatim dodajte sitno sjeckani svježi peršun i sremuš.
3. Malo prije kraja pripreme riže u manjoj tavi na malo maslinovog ulja propržite isjeckano čehno bijelog luka i dodajte kozice, posolite i kratko ih propržite pa dodajte u rižoto.
4. Sipajte rižoto u tanjiri i odozgo posite sa malo sitno sjeckanog sremuša i kolutića mladog luka.