Sastojci: 

 

100 g dimljenog lososa,

2 kašike kiselog vrhnja,

1 limun,

2 kašike sitno sjeckanog zelenog lista kopra,

250 g kuhane kvinoje (ili smeđe riže ili leće),

1 krastavac,

4 rotkvice.

 

Priprema:

 

  1. U zdjelici pomiješajte kiselo vrhnje i sok limuna sa 1 kašikom nasjeckanog lišća kopra.

 

  1. Narežite krastavce i rotkvice na tanke kolutiće. U zdjeli za salatu pomiješajte kuhanu kvinoju (ili rižu) sa krastavcima i rotkvicama, pa umiješajte pola pripremljenog preljeva od kiselog vrhnja, limuna i kopra.

 

  1. Dimljeni losos narežite na tanke rezance pa dodajte salati. Sve dobro pomiješajte.

 

  1. Preostalu polovicu preljeva rasporedite po vrhu salate i pospite kašikom usitnjenih listova kopra.