Sastojci: 400 g šampinjona, oko 40 g putera, 1 glavica crnog luka, 1 čehne bijelog luka, 1 kašičica soli, prstohvat mljevenog bibera, 1 kašičica suhog začina, 3 kašike brašna, 6 dl mlijeka, 1/2 kašičice muškatnog oraščića, 2 dl kisele pavlake.
Priprema:
1. Šampinjone oprati, ocijediti i nasjeckati na listiće.
2. Na puteru staklasto propržiti sitno sjeckan crni luk.
3. Dodati isjeckan bijeli luk, pa isjeckane šampinjone i pržiti uz povremeno miješanje oko 10 minuta. Dodati so, biber i suhi začin.
4. Kada tečnost koju su pustili šampinjoni počne da se smanjuje, dodati brašno i propržiti ga kratko, miješajući kuhačom.
5. Nalivati pomalo hladnog mlijeka, neprestano miješajući. Kako se sos zgušnjava, dolivati po malo mlijeka i miješati. Mlijeko nalivati sve dok se ne dotjera gustina sosa.
6. Dodati još malo soli i suhog začina po ukusu, pa narendati muškatni oraščić.
7. Kada je dobijena zadovoljavajuća gustina, skinuti šerpu s peći, dodati kiselu pavlaku i miješati dok se ne otopi u sosu.