Meksikanci vole jesti tacose kada su u žurbi i trebaju brzo neko hranjivo jelo, jedu ga za gablec, na ulicama, u društvu, na raznim slavljima i u krugu porodice. U hrskavu kukuruznu ili pšeničnu tortilju danas možete staviti gotovo sve od povrća, mesa, umaka i sira, a mi smo se odlučili za klasičnu, tradicionalniju verziju.
Sastojci: 150 g el tequito taco školjki, 250 g rajčice, 1 ljubičasti luk, nekoliko grančica svježeg korijandera, 1 avokado, 1 kašičica bijelog luka u granulama, 1 kašičica dimljene paprike, pola kašičice mljevenog kumina, pola kašičice origana, so, biber, 500 g junećeg mesa, dvije kašike el tequito taco umaka, 3 kašike kukuruza šećerca, limeta, ulje.
Priprema:
1. Meso začinite solju, biberom, kuminom, origanom, bijelim lukom u granulama i dimljenom paprikom.
2. Meso prepržite na tavi na kojoj ste dodali kašiku ulja do zlatne boje. Ispecite odrezak u komadu na gril ili običnoj tavi pa ga prije serviranja u taco narežite na tanke trakice.
3. Luk nasjeckajte na sitno kao i rajčicu te listove svježeg korijandera, sve posolite i pobiberite, dodajte kukuruz šećerac te po svemu iscijedite sok pola limete. Dobro sve promiješajte. Narežite avokado na tanke trakice.
4. Toplo-hladne tacose slažite tako da u taco školjku stavite kašiku mješavine od povrća, pa prženo meso, pa nekoliko trakica avokada, umak za tacose i na vrh viljuške povrća.