Savjeti: Da jelo bude kao u restoranu

po Vasa kuharica

Ma koliko se trudili, ne možemo pripremiti jelo da bude ukusno kao u restoranu. Nije stvar samo u sastojcima, postoje mali trikovi koje čuvaju veliki majstori kulinarstva. Evo šta savjetuju:

  • Temperatura – Nemojte se plašiti visokih temepratura, povrće će splasnuti ako ga “gnjavite” umjerenim temperaturama, meso neće biti sočno. Ne treba, ipak, uvijek zagrijati ringlu na najjače. Kada pržite na visokoj temperaturi, namirnica će spolja biti gotova mnogo brže nego unutra pa temperaturu prilagođavajte onome što pravite.
  • Priprema – U emisijama o kuhanju vidjet ćete da se svi sastojci nalaze u manjim ili većim zdjelama. Nije to samo zbog slikanja, već se tako izbjegavaju greške. Kad su vam svi sastojci na oku, isjeckani, izmjereni, brzo ćete napraviti jelo, bez stresa i panike. Ako kuhate stihijski, lako ćete nešto zaboraviti i bespotrebno podići sebi pritisak sjeckanjem luka dok ulje gori.
  • Puter – Na pitanje koja je glavna razlika između jela iz restorana i onog spremljenog u kući, mnogi kuhari će, bez razmišljanja odgovoriti – puter. Dok mi mahom kuhamo na ulju, u najboljem slučaju maslinovom, profesionalci prednost daju puteru jer samo uz njega meso i povrće imaju poseban okus, a sosevi dobijaju kremastu, svilenkastu teksturu.
  • Sjeckanje – Nije stvar samo u tome da se profesionalci prave važni kad počnu brzinom svjetlosti sjeckati luk. Kada luk, papriku, mrkvu ili bilo šta drugo isiječete na jednake dijelove, jelo će biti ukusnije. Različite veličine sjeckanih komada dovode do toga da se oni različito skuhaju, što kvari okus.

 

Preporučujemo