Jaja su jeftina, zdrava i jednostavna za pripremu. Za vrijeme toplih mjeseci, ipak, treba pažljivije paziti da su svježa i zdrava. Prije nego što ih kupite, otvorite kartonsku ambalažu i provjerite jesu li prljava i cijela. Evo još nekih važnih uputa:
– Kako ih čuvati? Držite ih u frižideru u originalnoj ambalaži na polici, gdje je hladnije, a ne u vratima, gdje se najčešće nalaze plastični spremnici za jaja i gdje je temperatura viša nego na bilo kojoj polici.
– Pranje. Nakon što ste upotrijebili ili pospremili jaja, operite ruke i radnu površinu koristeći sredstvo za pranje posuđa.
– Serviranje. Jela s jajima servirajte brzo nakon pripreme. Nikako ih ne nudite nakon dva sata.
– Priprema. Starija jaja iz frižidera koristite za kolače koji se peku na visokim temperaturama ili ih kuhajte natvrdo za doručak. Zdravstveni stručnjaci u pravilu preporučuju da se jaja potroše tri do pet sedmica od trenutka kupovine.
– Ohladite. Ostatke obroka u kojem su jaja, brzo pospremite u frižider, a ako ih ne pojedete, bacite ih najkasnije za tri dana.