Prženi krompir s maslinovim uljem i solju, inače svi pečemo na visokoj temperaturi, krajnji rezultat je gotovo uvijek isti – zadovoljavajuć, ali ništa o čemu se treba pričati.
No, kako pripremiti krompir koji će biti savršeno svježe teksture kroz jednu potpuno novu metodu? Da krompir bude pahuljast i mekan iznutra i hrskav s rumenom bojom izvana, potrebno ga je skuhati i peći.
Evo, umjesto prženja na nižoj temperaturi (narezanog na kockice), a zatim prženje na visokoj temperaturi do smeđe boje i hrskavosti, kockice krompira prvo treba skuhati u vreloj posoljenoj vodi, prije nego što ga nauljite u maslinovo ulje, so i crni biber i onda ga pržite u zagrijanoj pećnici. Tako se dobije rezultat predivnih smeđih krompira koje su savršeno kuhanih izvana i iznutra.
Sastojci:
Kilogram krompira, očišćenog i narezanog na kockice;
1 kašika soli plus 1 kašija za vrelu vodu;
3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja;
2 kšike senfa;
1/2 kašike svježeg mljevenog crnog bibera.
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 220 stepeni. Stavite tepsiju s papirom u rernu (neka se grije).
2. Stavite krompir u lonac s vrelom vodom s 1 kašicom soli, krompir mora biti pokriven vodom malo iznad. Neka provri, zatim smanjite kuhanje i neka kuha 5 minuta, ili dok se lako probode viljuškom, ali unutrašnjost mora ostati tvrđa.
3. U veliku zdjelu zajedno umutiti 1,5 kašičicu soli, 2 kašike maslinovog ulja, senf i biber.
4. Sada temeljito ocijedite krompir, a zatim ga prebacite u smjesu sa sastojcima.
5. Izvadite tepsiju s papirom iz rerne, prelijte kašikom maslinovog ulja i istresite krompir da se ravnomjerno rasporedi. Vratite tepsiju u rernu i pecite 25 minuta ili dok dno ne posmeđi. Promiješajte krompir i pecite ga još 15 do 20 minuta, ili dok jače porumeni i omekša.