Sastojci:

1,5 kg junetine,
1 glavica kiselog kupusa,
3 veće glavice luka,
1 kašika maslaca,
pola kašike klekovih bobica,
4 lovorova lista,
mesni temeljac, so, biber.

 

Priprema:

 

  1. Za sekeli gulaš pripremite veći, odnosno plići a širi lonac. Meso narežite na manje komade veličine zalogaja, a kupus na tanje trakice. Na puteru dinstajte luk dok ne postane proziran i dok se ne raspadne, a zatim dodajte meso koje kratko popecite. Podlijte meso temeljcem ili vodom, no ne ulijevajte previše jer meso ne smije plivati u tekućini.

 

  1. U lonac stavite i lovor te klekove bobice. Tekućinu dolijevajte posetepeno dok meso, dinstajući se, ne omekša. Kad je meso na pola omekšalo, nakon otprilike 50-tak minuta dodajte narezani kupus.

 

  1. Dinstajte dok ne postane mekano i dok se sve lijepo ne spoji. Ako je potrebno, dolijte malo tekućine. Posolite i pobiberite, no budite oprezni sa solju jer je kupus slan. Na kraju kuhanja u sekeli gulaš možete dodati vrhnje ili ga poslužiti zasebno.