Sastojci za mesnu štrucu:
900 g mljevenog mesa,
2 kašike putera,
150 grama luka,
3-4 čehna bijelog luka,
2 jaja,
pola kašičice soli,
pola kašičice bibera,
četvrtina kašičice gorušice,
pola kašičice mažurana,
pola kašičice timijana,
3-4 kašike svježeg peršuna,
100 ml umaka od paradajza,
1-2 kašike umaka Worchestera,
100 ml punomasnog mlijeka,
3 kriške hljeba.
Sastojci za glazuru:
50 ml kečapa,
50 ml umaka od čilija,
200 ml umaka za roštilj.
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 175 stepeni.
2. Otopite puter u dubljoj tavi i na njemu prepržite kockice luka dok ne omekšaju. Dodajte i nasjeckani bijeli luk pa pirjajte oko jedne minute.
3. Luk i bijeli luk prebacite u veliku zdjelu i pustite da se ohladi.
4. U mlijeku namočite kriške hljeba pa ih pomiješajte s lukom, mljevenim mesom, jajima, začinskim biljem i umakom od paradajza.
5. Štrucu stavite u kalup kojeg ste prethodno namazali puterom ili uljem.
6. Preko štruce stavite pola glazure i stavite peći na 30 minuta.
7. Izvadite štrucu iz rerne premažite po vrhu ostatak glazure pa vratite u rernu na još pola sata. Pustite da se ohladi desetak minuta prije rezanja i posluživanja.