Sastojci za mesnu štrucu:

900 g mljevenog mesa,

2 kašike putera,

150 grama luka,

3-4 čehna bijelog luka,

2 jaja,

pola kašičice soli,

pola kašičice bibera,

četvrtina kašičice gorušice,

pola kašičice mažurana,

pola kašičice timijana,

3-4 kašike svježeg peršuna,

100 ml umaka od paradajza,

1-2 kašike umaka Worchestera,

100 ml punomasnog mlijeka,

3 kriške hljeba.

Sastojci za glazuru:

50 ml kečapa,

50 ml umaka od čilija,

200 ml umaka za roštilj.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 175 stepeni.
2. Otopite puter u dubljoj tavi i na njemu prepržite kockice luka dok ne omekšaju. Dodajte i nasjeckani bijeli luk pa pirjajte oko jedne minute.
3. Luk i bijeli luk prebacite u veliku zdjelu i pustite da se ohladi.
4. U mlijeku namočite kriške hljeba pa ih pomiješajte s lukom, mljevenim mesom, jajima, začinskim biljem i umakom od paradajza.
5. Štrucu stavite u kalup kojeg ste prethodno namazali puterom ili uljem.
6. Preko štruce stavite pola glazure i stavite peći na 30 minuta.
7. Izvadite štrucu iz rerne premažite po vrhu ostatak glazure pa vratite u rernu na još pola sata. Pustite da se ohladi desetak minuta prije rezanja i posluživanja.