Slatki krompir u lisnatom tijestu

po Vasa kuharica

Sastojci:

 

3 kašike maslinovog ulja,
5 glavica crvenog luka,
5 kašika vinskog sirćeta,
100 g umaka od brusnica,
600 g batata (pola bijelog, pola ljubičastog),
prstohvat čilija u prahu,
so, biber,
pakiranje smrznutog lisnatog tijesta (u pakiranju su obično dva komada),
200 g mozzarelle,
1 jaje,
5 komada mladog luka ili neki drugi svježi začin po izboru.

 

Priprema:

 

  1. Zagrijati rernu na 180 stepeni. Batat oguliti i narezati na kockice, začiniti uljem, solju, biberom i mljevenim čilijem te dobro izmiješati.

 

  1. Posudu za pečenje prekriti masnim papirom te na njega posložiti batat i staviti peći u pećnicu na 15 minuta, da bude samo do pola pečen. Nakon tog vremena izvaditi ga iz pećnice i ostaviti da se malo ohladi.

 

  1. U međuvremenu u zagrijanu tavu dodati ulje i na krupne kriške narezani crveni luk, pržiti dok ne omekša. Zatim dodati sirće i umak od brusnice i pirjati 10-ak minuta, tj. dok tekućina ne ispari. Staviti sa strane da se ohladi. Odmrznuto lisnato tijesto staviti na papir za pečenje i valjkom za tijesto formirati u željeni oblik, odnosno u formu posude u kojoj će se peći. Bitno je da ne bude prevelika.

 

  1. Tijesto staviti u posudu, zatim rasporediti prženi luk i krompir. Rubove tijesta premazati razmućenim jajetom i staviti peći. Nakon 30 minuta nakratko izvaditi iz rerne i staviti na listiće narezanu mozzarellu. Peći još 5 – 10 minuta dok se sir ne otopi i tijesto ispeče do kraja. Prije serviranja dodati na kolutiće nasjeckani mladi luk.

 

Preporučujemo