Složenac od piletine i povrća

po Vasa kuharica

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja,

4 pileća odreska,

1 glavica luka,

2 čehna bijelog luka,

200 g malih šampinjona,

400 g paradajza,

1 kocka pilećeg ili povrtnog temeljca,

1 kašika listića timijana,

so,

biber.

Priprema:

1. Luk ogulite i nasitno nasjeckajte. Zagrijte rernu na 180 stepeni. U lonac stavite ulje i kada se zagrije, dodajte piletinu izrezanu na prutiće ili kocke.

2. Pirjajte meso oko pet minuta te ga stavite u vatrostalnu posudu. Stavite u lonac nasjeckani luk i pirjajte ga nekoliko minuta.

3. Dodajte nasitno nasjeckan bijeli luk i krupno narezane šampinjone. Pirjajte oko dvije minute. Dodajte paradajz narezan na kriške i dodajte kocku temeljca.

4. Kada povrće prokuha, skinite s vatre i stavite ga preko mesa. Prelijte šoljicom proključale vode.

5. Pecite složenac pokriven folijom ili poklopcem oko 35 minuta, dok meso ne omekša, zatim ga pospite svježim timijanom i pecite otkrivenog još 10 minuta.

6. Izvadite ga iz rerne i prema želji posolite i pobiberite.

7. Poslužite s kuhanom kvinojom ili s nekim drugim prilogom po želji. Naprimjer, piletini jako dobro odgovara riža ili slani krompir.

Preporučujemo