Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja,
4 pileća odreska,
1 glavica luka,
2 čehna bijelog luka,
200 g malih šampinjona,
400 g paradajza,
1 kocka pilećeg ili povrtnog temeljca,
1 kašika listića timijana,
so,
biber.
Priprema:
1. Luk ogulite i nasitno nasjeckajte. Zagrijte rernu na 180 stepeni. U lonac stavite ulje i kada se zagrije, dodajte piletinu izrezanu na prutiće ili kocke.
2. Pirjajte meso oko pet minuta te ga stavite u vatrostalnu posudu. Stavite u lonac nasjeckani luk i pirjajte ga nekoliko minuta.
3. Dodajte nasitno nasjeckan bijeli luk i krupno narezane šampinjone. Pirjajte oko dvije minute. Dodajte paradajz narezan na kriške i dodajte kocku temeljca.
4. Kada povrće prokuha, skinite s vatre i stavite ga preko mesa. Prelijte šoljicom proključale vode.
5. Pecite složenac pokriven folijom ili poklopcem oko 35 minuta, dok meso ne omekša, zatim ga pospite svježim timijanom i pecite otkrivenog još 10 minuta.
6. Izvadite ga iz rerne i prema želji posolite i pobiberite.
7. Poslužite s kuhanom kvinojom ili s nekim drugim prilogom po želji. Naprimjer, piletini jako dobro odgovara riža ili slani krompir.