Špacle s tikvicama

po Vasa kuharica

Sastojci:

500 g špacli,

2 srednje tikvice,

2 čehna bijelog luka,

1 šoljica vrhnja za kuhanje,

2 kašike sjeckanog peršunova lista,

1 kašika sjeckanog svježeg bosiljka,

malo timijana,

kašičica kurkume,

maslinovo ulje,

maslac,

so,

biber.

Priprema:

1. Tikvice izrežite na manje komade pa ih popržite kratko na
maslinovu ulju.

2. Dodajte bijeli luk, peršunov list i timijan, a nakon minutu, dvije ulijte vrhnje. Promiješajte ostavite još kratko na vatri pa posolite, pobiberite, dodajte kurkumu i na kraju bosiljak.

3. Špacle skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi pa ih potom kratko popržite na otprilike kašiki maslaca. Prelijte špacle pripremljenim umakom.

Preporučujemo