Sastojci:
250 g brokula,
500 g špageta,
1 kašika putera,
1 kašika maslinovog ulja,
pola glavice crnog luka,
1 čehne rendanog bijelog luka,
pola kašičice soli,
biber,
4 kašike slatke pavlake,
pola šolje rendanog parmezana.
Priprema:
1. Brokule isijecite i prokuhajte od 3 do 5 minuta, ocijedite i ostavite sa strane.
2. Špagete skuhajte i ocijedite. Zagrijte zajedno puter i maslinovo ulje na srednjoj temperaturi, dodajte crni luk i dinstajte dok ne omekša. Dodajte bijeli luk i dinstajte još 2 minute. Potom dodajte brokule, so, biber i kuhajte sve zajedno još nekoliko minuta.
3. Pred kraj dodajte slatku pavlaku i ukuhajte pola minute. Nakon toga, prebacite sve u mikser i kratko izmiksajte.
4. Sos izvadite u posudu s kuhanim špagetima. Prelijte sa malo preostale vode od kuhanja i uz miješanje kuhajte još minutu-dvije. Prespite u zdjelu za posluživanje i dodajte rendani parmezan.