Sastojci: 3 kašike maslinovog ulja, 1 luk, 2 čehna bijelog luka, 5 dl pelata, kašičica čili papričice, 450 g dagnji, 450 g lignji, 4 kašike bijelog vina, pola limuna, 450 g špageti, biber, so, 12 kozica, 3 kašike peršuna.
Priprema:
1. Luk i bijeli luk oguliti i sitno nasjeckati. Limun narezati. Lignje očistiti i narezati na kolutove. Kozice oguliti i očistiti.
2. Zagrijati ulje i na slaboj vatri u tavi popržimo luk i bijeli luk, miješajući od 3 do 4 minute. Dodati paradajz i čili papričice i ostaviti da lagano vrije jednu minutu.
3. U lonac staviti dagnje i lignje s vinom i limunom, poklopiti i pustiti da zavre. Kuhati, povremeno tresući lonac, od 3 do 4 minute. Skloniti s vatre, ocijediti tekućinu i sačuvati je.
4. Izvaditi limun i neotvorene školjke. Meso dagnji izvaditi iz školjki. Špagete skuhati u zasoljenoj vodi, prema uputama na pakiranju.
U umak dodati tekućinu od kuhanja dagnji i lignji pa nepoklopljeno lagano prokuhati 2-3 minute.
5. Dodati kozice i dinstati, miješajući 2 minute. Umiješati dagnje i peršun, posoliti i pobiberiti. Tjesteninu ocijediti, vratiti je u lonac i pomiješati s umakom. Prebacimo u veliku zdjelu za posluživanje.