Ssvjeti: Šta sa začinima kojima je istekao rok

po Vasa kuharica

Kada ste zadnji put u kuhanju iskoristili piment, kurkumu ili anis? Polica za začine čest je dodatak brojnih domaćinstava, iako se većina jarkih bočica gotovo nikad ne otvara. Ako već godinama niste dodirnuli egzotičnije začine s police za začine, njihov je rok trajanja sigurno istekao i slobodno ih možete baciti u smeće.

Miris jelu

Mljeveni začini, naime, imaju rok trajanja od 6 do 12 mjeseci, dok se oni u komadu poput zvjezdanog anisa, ili cimeta u kori mogu koristiti tek malo duže od toga. Začini kojima je istekao rok trajanja u pravilu ne mogu naštetiti, osim ako se u njima nisu nastanili moljci ili plijesan, ali zato značajno gube aromu.

Rok trajanja koji se nalazi na pakiranju odnosi se upravo na vrijeme tokom kojeg će dati najviše mirisa jelu. Stoga ako razmišljate treba li baciti začine ili ne, dobro ih pogledajte i pomirišite, ako nisu izgubili svojstva, možete im dati još koju šansu.

I dok većina originalnog pakiranja ima naznačen rok trajanja na ambalaži, do problema dolazi kad sadržaj začina prebacate iz kupovnih vrećica u posebno napravljene posudice za kuhinjski stalak, a da niste prepisali rok trajanja s originalnog pakiranja.

Suho mjesto

Uvedite praksu obnavljanja začina uvijek u isto vrijeme pa ćete uvijek znati kada je što kupljeno. Također, izbjegavajte kupovinu velikih akcijskih pakiranja jer su male šanse da ćete ih uistinu i potrošiti.

Začini bi trebali biti ostavljeni na tamno i suho mjesto dok bi čili prah ili crvenu papriku bez grižnje savjesti mogli staviti i u frižider kako bi zadržali boju i svježinu.

Preporučujemo