Sastojci:
1kg mrkve,
manja glavica crnog luka,
nekoliko kašika ulja,
kašika brašna,
1 do 2 kašike jabukovog sirćeta,
so,
biber,
ljuta paprika po ukusu.
Priprema:
1. Mrkvu očistite, operite i isjeckajte na tanje kolutiće. U šerpi propržite isjeckani crni luk, a kada omekša dodajte mrkvu. Nastavite dinstati dok mrkva ne omekša pa posolite, pobiberite i dodajte ljutu papriku. Na kraju dodajte brašno, sve promiješajte da se i brašno malo proprži, sipajte sirće i vodu tek da sadržaj prekrije.
2. Kuhajte na slabijoj temperaturi uz povremeno miješanje dok se sos ne zgusne, a mrkva sasvim omekša.
Savjet: Ovako spremljen ćušpajz slaže se s pohovanim mesom ili ćuftama, a može i kao dodatak pečenom krompiru.