Sastojci:

50 g maslaca,
450 g prase,
700 g krompira,
900 ml povrtne supe,

4 grančice ruzmarina,
450 ml neobranog mlijeka,
2 kašike kiselog vrhnja,
2 kašike peršuna,
so, biber.

 

Priprema:

 

  1. Rastopite maslac u većoj tavi, dodajte prasu i pržite na laganoj vatri oko 5 minuta, stalno miješajući. Kašikom izvadite malo poriluka za ukrašavanje.

 

  1. Dodajte krompir, supu, ruzmarin i mlijeko. Uzavrijte, smanjite vatru i lagano kuhajte pokriveno 20-25 minuta,  dok povrće ne omekša.

 

  1. Ohladite 10 minuta. Izvadite grančice ruzmarina, supu ulijte u mikser i miksajte dok ne dobijete kremastu strukturu.

 

  1. Ulijte supu u čisti lonac i umiješajte bijeli luk i 2 kašike kiselog vrhnja. Začinite. Ako je juha pregusta, razrijedite je s malo mlijeka ili vode. Lagano zagrijte i poslužite u toplim tanjirima. Ukrasite preostalom prasom.