Sastojci:
50 g maslaca,
450 g prase,
700 g krompira,
900 ml povrtne supe,
4 grančice ruzmarina,
450 ml neobranog mlijeka,
2 kašike kiselog vrhnja,
2 kašike peršuna,
so, biber.
Priprema:
- Rastopite maslac u većoj tavi, dodajte prasu i pržite na laganoj vatri oko 5 minuta, stalno miješajući. Kašikom izvadite malo poriluka za ukrašavanje.
- Dodajte krompir, supu, ruzmarin i mlijeko. Uzavrijte, smanjite vatru i lagano kuhajte pokriveno 20-25 minuta, dok povrće ne omekša.
- Ohladite 10 minuta. Izvadite grančice ruzmarina, supu ulijte u mikser i miksajte dok ne dobijete kremastu strukturu.
- Ulijte supu u čisti lonac i umiješajte bijeli luk i 2 kašike kiselog vrhnja. Začinite. Ako je juha pregusta, razrijedite je s malo mlijeka ili vode. Lagano zagrijte i poslužite u toplim tanjirima. Ukrasite preostalom prasom.