Sastojci:

 

500 g mrkve,

10 čehni bijelog luka,

2 krompira,

1 l povrtnog temeljca,

0,50 l punomasnog mlijeka,

3 kriške hljeba,

1 mala kašika sjemenke lana,

So, biber, maslinovo ulje.

 

Priprema:

 

  1. Mrkvu i krompir ogulite i operite pa ih narežite na kockice. Bijeli luk nasjeckajte.

 

  1. Na maslinovom ulju popržite povrće, podlijte povrtnim temeljcem i mlijekom, posolite, pobiberite, smanjite vatru i kuhajte 20 min.

 

  1. Kada je povrće kuhano, usitnite ga štapnim mikserom. Pojačajte vatru i kuhajte još 5 minuta.

 

  1. Hljeb narežite na kockice pa ga kratko popržite na malo maslinovog ulja, uz često miješanje.

 

  1. Gotovu supu posipajte lanenim sjemenkama i kockicama prepečenog hljeba.