Sastojci:
2 struka prase,
2 mrkva,
2 struka celera,
400 g pilećih bataka,
2 kašike maslaca,
1 glavica luka,
4 šoljice pilećeg temeljca,
1 šoljica vrhnja za kuhanje,
2 kašike kukuruznog skroba,
1 žumance,
1 šaka peršuna.
Priprema:
1. Prasu ogulite, operite i narežite na kolutiće. Mrkvu i celer narežite na manje komade. Pileća prsa narežite na kriške debljine 1-1,5 cm.
2. U dubljoj šerpi otopite maslac i dinstajte prasu, mrkvu, celer i sitno nasjeckani luk 10 minuta. Dodajte pilećeg temeljca da prekrije povrće pa zagrijte do vrenja, bez poklopca.
4. Dodajte meso i poklopite. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta ili dok se meso potpuno skuha. Izvadite piletinu i stavite je na tanjir te pokrijte folijom.
6. U zdjelici pomiješajte vrhnje, skrob i žumance. Mješavinu dodajte u supu i dolijte još temeljca. Neprekidno miješajte dok se supa ne zgusne. Sknite meso s kosti, vratite ga u u supu, začinite sa soli i biberom pa kuhajte još nekoliko minuta na laganoj vatri.
8. Servirajte u duboke tanjire i posipajte peršunom.