Sastojci:

 

2 struka prase,

2 mrkva,

2 struka celera,

400 g pilećih bataka,

2 kašike maslaca,

1 glavica luka,

4 šoljice pilećeg temeljca,

1 šoljica vrhnja za kuhanje,

2 kašike kukuruznog skroba,

1 žumance,

1 šaka peršuna.

 

Priprema:

 

1. Prasu ogulite, operite i narežite na kolutiće. Mrkvu i celer narežite na manje komade. Pileća prsa narežite na kriške debljine 1-1,5 cm.

2. U dubljoj šerpi otopite maslac i dinstajte prasu, mrkvu, celer i sitno nasjeckani luk 10 minuta. Dodajte pilećeg temeljca da prekrije povrće pa zagrijte do vrenja, bez poklopca.

4. Dodajte meso i poklopite. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta ili dok se meso potpuno skuha. Izvadite piletinu i stavite je na tanjir te pokrijte folijom.

6. U zdjelici pomiješajte vrhnje, skrob i žumance. Mješavinu dodajte u supu i dolijte još temeljca. Neprekidno miješajte dok se supa ne zgusne. Sknite meso s kosti, vratite ga u u supu, začinite sa soli i biberom pa kuhajte još nekoliko minuta na laganoj vatri.

8. Servirajte u duboke tanjire i posipajte peršunom.