Sastojci:

1 veliki luk – oguljen i narezan,
5 čehni bijelog luka,
2 krompira,

750 ml hladne vode,
prstohvat soli,
450 g špinata,
50 g maslaca,
3 kašike brašna,
750 ml mlijeka,
pola kašičice mljevenoga muškatnog oraščića,
biber,
6-8 kašika kiselog vrhnja.

 

Priprema:

 

  1. Stavite luk, bijeli luk i krompir u veliku zdjelu i prekrijte hladnom vodom. Dodajte malo soli i pustite da provri. Pokrijte i lagano kuhajte 15-20 minuta, dok krompir ne omekša. Maknite s vatre i dodajte špinat. Pokrijte i odložite sa strane.

 

  1. Lagano otopite maslac u tavi, dodajte brašno i svijetlo popržite 2 minute na niskoj temperaturi. Maknite tavu s vatre i dodajte mlijeko, stalno miješajući. Vratite na vatru i prokuhajte 5-8 minuta, sve dok umak ne postane gust i gladak. Dodajte svježe mljeveni muškatni oraščić, prema okusu.

 

3.Ohlađeni krompir i smjesu špinata izmiksajte u mikseru u glatku smjesu, pa stavite u tavu i miješajući sjedinite s prigotovljenim umakom. Začinite i lagano podgrijte pazeći da ne provri. Supu servirajte u tanjire, na vrh svakoga stavite malo vrhnja.

 

Savjet

 

Za ukusniju supu uvijek tražite svježi špinat tamnozelenih listova.