Svjetske kuhinje: Grčko predjelo od povrća

po Vaša Kuharica

Sastojci:

5 većih krompira

2 glavice luka

2 crvene paprike

300 g svježih gljiva po izboru

2 kašike ulja

200 ml kiselog vrhnja

200 ml majoneze

kašičica senfa

kašika limunovog soka

3 veze mladog luka

Pripema:

  1. Krompir dobro oprati i kuhati u ljusci u vreloj vodi dok ne omekša.
  2. Na malo vrelog ulja kratko izdinstati očišćene i na kolutiće isječene gljive, posoliti, pobiberiti i dinstati dok sva voda koju su pustile ne ispari.
  3. Dinstane gljive ohladiti i pomiješati sa očišćenim i na kockice isječenim lukom. Dodati skuhan, ohlađen, oguljen i na kockice isječen krompir i promiješati.
  4. Posebno pomiješati majonezu s kiselim vrhnjem. Dodati limunov sok, senf, so i biber, snažno promiješati, sipati preko mješavine od povrća i sve sjediniti.
  5. Dobivenu smjesu sipati u dublju četvrtastu posudu za salatu, duž njenih stranica zabosti očišćene perke mladog luka i do serviranja čuvati u frižideru.

Preporučujemo