Sastojci:
5 paradajza,
veća glavica luka,
175 g brašna,
150 g maslaca,
50 g parmezana,
1 žumance,
kašičica praška za pecivo,
2 kašike maslinovog ulja,
2 kašičice šećera,
2 kašike bosiljka ili origana.
Priprema:
- Luk oguliti i isjeći na kolutove, u tavi zagrijati kašiku maslinovog ulja i 50 g maslaca, pa dinstati luk oko pet minuta, neprekidno miješajući. Kada dobije zlatnu nijansu dodati kašičicu šećera i dinstati još pet minuta, pa odložiti sa strane.
- Pomiješati brašno i prašak za pecivo, isjeći 100 g maslaca na kockice i prstima umiješati u tijesto. Dodati parmezan, žumance i 2 kašike hladne vode, tijesto dobro umijesiti, umotati u plastičnu foliju i odložiti u frižider.
- Paradajz oprati i isjeći na tanke kolutove, ostaviti ih na papiru da se ocijede od soka, pa ih poredati na dno pleha ili modle za tortu koju ste obložili papirom za pečenje.
- Posoliti i pobiberiti paradajz, posuti kašičicom šećera i kašikom maslinovog ulja.
- Ostatak maslaca (25 g) isjeći na listiće i staviti preko kolutova paradajza.
- Rernu zagrijati na 200 stepeni i peći paradajz 15 minuta. Izvaditi ga i preko njega sipati luk.
- Tijesto izvaditi iz frižidera i razvući na veličinu pleha ili modle, izbockati viljuškom, pa staviti preko paradajza i luka, a višak tijesta prstima zavući prema dnu posude.
- Vratiti u rernu i peći 25 minuta na 180 stepeni, odnosno dok tijesto ne dobije zlatnu boju. Potom ga izvaditi iz rerne i ostaviti da stoji nekoliko minuta. Ako je paradajz pustio mnogo soka, pažljivo nageti pleh i iscijediti višak.
- Tart premjestiti na veliki tanjir, tako da paradajz bude gore, posuti svježim bosiljkom ili origanom i servirati toplo.