Sastojci:
500 g telećeg mesa sa kostima,
1 glavica crnog luka,
1 veza zeleni,
1/2 celera,
1 kašika putera,
2 kašike ulja,
100 g kisele pavlake,
2 žumanca,
1 kašika brašna,
suhi začin,
so i biber,
sok od limuna.
Priprema:
1. Isjeckati crni luk pa ga staviti sa uljem, puterom i malo vode da se dinsta. Luk malo i posoliti.
2. Meso sitno isjeckati a kost spustiti posebno kada se luk izdinstao. Dodati malo vode, 200 ml, kašiku suhog začina i ostaviti da se polako krčka, dodavajući vode kad ispari.
3. Poslije otprilike sat kuhanja dodati očišćenu i isjeckanu mrkvu i zelen. Doliti još vode. Ostaviti da se kuha sve na srednjoj vatri još oko 20 – 30 minuta dok povrće ne omekša.
4. Kada su se skuhali i meso i povrće izmaći sa vatre pa izvaditi kost od mesa, ako još ima mesa na njoj poskidati i isjeckati, pa vratiti.
5. Umutiti pavlaku i žumanca sa malo čorbe pa sipati polako nazad u čorbu. Probati čorbu pa dodati soli i bibera po ukusu.
6. Ako dodajete brašno da bi malo zgusnuli čorbu, onda jedna ravna kašika brašna se umuti sa žumancima i pavlakom i malo čorbe pa se sipa nazad u lonac . Promiješati i poklopiti.
7. Dodati malo peršunovog lista na kraju i limunovog soka pred serviranje.