Teleći savici

po Vasa kuharica

Sastojci:

8 manjih odrezaka telećeg buta,

1-2 kašike senfa,

1 kašika ulja,

15 g maslaca,

3 tanke kriške sjeckanog suhog mesa,

4 sjeckana vlasca,

2 mrkve na kolutiće,

2,5 dl supe,

1,5 dl crvenog vina.

Za nadjev:

15 g maslaca,

4 kriške sjeckanog suhog mesa,

50 g hljeba,

2 kašike sjeckanog peršuna,

2 kašičice sjeckane majčine dušice,

sok pola limuna,

so i biber.

Priprema:

1. Na rastopljenom maslacu propržimo suho meso oko 3 minute. Stavimo to u posudu i dodamo hljeb koji smo prethodno namočili u vodi, dodamo peršun, majčinu dušicu, limunov sok, so i biber. Promiješamo, poklopimo i ostavimo da odstoji.

2. Teleće odreske razrežite na debljinu od oko 6 mm. Svaki odrezak premažite sa malo senfa, a u sredinu stavite kašiku nadjeva. Umotajte ih i povežite sa čačkalicom ili kanapom.

3. Na zagrijanom ulju ili maslacu propržimo savitke dok ne dobiju tamnožuto boju. U umak od prženja dodamo sjeckano suho meso i vlasac, kolutiće mrkve, promiješamo i dinstamo sve oko 4 minute. Dodamo supu i crveno vino i pustimo da prokuha.

4. Vratimo savitke u umak, a posudu prekrijte aluminijskom folijom i poklopcem. Pecite u rerni oko 40-45 minuta. Složite savitke na tanjir, a umak zgusnite i prelijte preko savitaka.

 

Preporučujemo