Sastojci: 8 okruglih žutih ili zelenih tikvica, maslinovo ulje, 1 mala glavica luka, 100 g juneće kobasice, 500 g mljevene puretine, 2 čehna bijelog luka, 1 kašika koncentrata rajčice, 2 velike zrele rajčice, 2 kašike riže, so, biber, kumin, dimljena slatka paprika, čili, origano, svježi timijan, ribani parmezan.
Pripreme:
1. Tikvicama odrežite vrh i kašikom pažljivo izdubite sredinu pazeći da ne probijete stijenku. Izdubljeno meso tikvice sačuvajte. Unutrašnjost izdubljene tikvice lagano posolite i preokrenute ih složite na čistu kuhinjsku krpu dok pripremate nadjev.
2. Luk fino nasjeckajte i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte nasjeckanu kobasicu kojoj ste odstranili ovitak, a nakon 2-3 minute i mljevenu puretinu. Popržite meso stalno ga miješajući da se komadi međusobno ne zalijepe.
3. Dodajte bijeli luk, koncentrat rajčice, po kašičicu kumina, mljevene paprike i origana te pola nasjeckane čili papričice. Dobro pomiješajte. Potom dodajte nasjeckane rajčice i izdubljeno meso tikvica. Posolite, pobiberite, dodajte 2-3 grančice timijana i podlijte decilitrom vode. Kuhajte dok se rajčice ne raspadnu, a umak zgusne. Pred kraj kuhanja dodajte 2 kašike riže i kuhajte još 5 minuta.
4. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni. Pripremite dublju vatrostalnu posudu u koju će vam tikvice stati jedna do druge. Svaku tikvicu napunite nadjevom. Ostatak nadjeva rasporedite na dno posude, pa na njega poslažite napunjene tikvice.
5. Pokapajte ih s još malo maslinovog ulja i pospite parmezanom te pecite oko 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju. Poslužite ih uz prilog po želji i umak od jogurta i bijelog luka, koji ćete dobiti tako da 200 g grčkog jogurta pomiješate s jednim zgnječenim čehnom bijelog luka, kašikom limunovog soka i maslinovog ulja te prstohvatom soli i bibera.