Sastojci: 250 g mrkve, 200 g badema, 200 g smeđeg šećera, 5 jaja, kašičica rendane kore od limuna, pola kašičice praška za pecivo, šaka golice, šaka pistacija, pola kašičice cimeta, slatka pavlaka za kuhanje. Za glazuru: 100 g putera, 200 g krem sira, 30 g šećera u prahu, mrkva.
Priprema:
1. Umutite žumanca, šećer i limunovu koru, pa dodajte mljevene bademe, prašak za pecivo, cimet i listiće pistacija. Dobro promješajte.
2. Izrendanu mrkvu umješajte u tijesto i dodajte umućen snijeg od bjelanaca.
3. Tijesto pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta.
4. Podijelite ga na dva dijela, pa između premažite umućenom slatkom pavlakom.
5. Umutite puter, šećer i krem sir i tom glazurom premažite koru. Ukrasite tortu očišćenom mrkvom. Ostavite je u frižideru da odstoji neko vrijeme.