Čizkejk je među omiljenim poslasticama, ali sada vam nudimo nešto potpuno drugačije – recepte za slane kolače. Umjesto mljevenog slatkog keska, izmiksajte slane krekere i pustite mašti na volju. Ovo su isprobane kombinacije okusa

Sastojci

150 g lanenih pločica ili krekera sa žitaricama

6 jaja

360 g kozijeg krem-sira

100 g rendanog parmezana

800 g mrkve

kašičica karija

veza peršuna

100 g maslaca

so i biber

Priprema:

1. Očistiti mrkvu, tanko je isjeckati i pržiti u tavi na 40 g maslaca s malo soli dok ne omekša.
2. Umutiti četiri jaja s parmezanom i malo bibera, pa žicom umiješati koziji sir. Posoliti.
3. Ubaciti u blender krekere s karijem i 50 g maslaca isječenog na kockice. Umiješati preostala jaja i posoliti.
4. Maslacem premazati kalup pokretnih ivica i prečnika 24 cm, pa ga obložiti papirom za pečenje. Na dno rasporediti smjesu od krekera, dlanovima je pritiskajući da se sjedini i ujednačeno rasporedi.
5. Redati u slojevima: sipati trećinu smjese od sira, pola količine mrkve, drugu trećinu smjese od sira, preostale mrkve i ostatak smjese od sira.
6. Poravnati površinu i peći 40 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Poslužiti ohlađeno i ukrašeno, ako želite, šačicom peršuna isječenog na trakice.