Čizkejk je među omiljenim poslasticama, ali sada vam nudimo nešto potpuno drugačije – recepte za slane kolače. Umjesto mljevenog slatkog keska, izmiksajte slane krekere i pustite mašti na volju. Ovo su isprobane kombinacije okusa
Sastojci
150 g lanenih pločica ili krekera sa žitaricama
6 jaja
360 g kozijeg krem-sira
100 g rendanog parmezana
800 g mrkve
kašičica karija
veza peršuna
100 g maslaca
so i biber
Priprema:
1. Očistiti mrkvu, tanko je isjeckati i pržiti u tavi na 40 g maslaca s malo soli dok ne omekša.
2. Umutiti četiri jaja s parmezanom i malo bibera, pa žicom umiješati koziji sir. Posoliti.
3. Ubaciti u blender krekere s karijem i 50 g maslaca isječenog na kockice. Umiješati preostala jaja i posoliti.
4. Maslacem premazati kalup pokretnih ivica i prečnika 24 cm, pa ga obložiti papirom za pečenje. Na dno rasporediti smjesu od krekera, dlanovima je pritiskajući da se sjedini i ujednačeno rasporedi.
5. Redati u slojevima: sipati trećinu smjese od sira, pola količine mrkve, drugu trećinu smjese od sira, preostale mrkve i ostatak smjese od sira.
6. Poravnati površinu i peći 40 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Poslužiti ohlađeno i ukrašeno, ako želite, šačicom peršuna isječenog na trakice.