Trikovi uz koje će pire krompir uvijek biti savršen

po Vasa kuharica

Nije teško pogriješiti u pravljenju dobrog pirea. Zato morate znati što sve može poći pogrešno.
1. Koristili ste pogrešnu vrstu krompira – Krompiri s debljom korom, a to su kod nas obično crveni krompiri, dat će najbolji rezultat.

2. Narezali ste krumpir na premale komade – Ako ih tako stavite kuhati upit će previše vode, zbog čega neće biti fini kada ih krenete gnječiti.

3. Niste posolili vodu – To itekako utječe na okus, piše Food Network. Ako ste zaboravili posoliti vodu, malo ih jače posolite nakon cijeđenja.

4. Dodali ste ih u vrelu vodu – Krompirima treba dugo vremena da se skuhaju i preporučuje ih se staviti u hladnu vodu. Ako ih stavite u vrelu vodu, riskirate da se vanjski dio skuha bolje od unutrašnjosti.

5. Dodali ste hladan maslac i mlijeko – Sve sastojke koje ćete dodavati u krompir preporučuje se ostaviti na sobnoj temperaturi kada krenete kuhati krompir. Tako povećavate šansu da vam pire ispadne savršeno jer će se sastojci bolje sjediniti. Mlijeko lagano ugrijati.

6. Predugo ste ih miksali – Najgore što se može desiti jeste da vam pire postane ljepljiv. To se obično događa kada predugo miksate krompir ili ste ga stavili u blender. Krompir je najbolje gnječiti viljuškom i polako dodavati sastojke i lagano miješati, a potom sve sjediniti gnječilicom.

Preporučujemo