Sastojci:
300 g pečenih kestena,
500 ml kokošjeg temeljca,
200 ml vrhnja za kuhanje,
40 g maslaca,
poriluk,
125 ml bijelog vina,
30 g meda,
1/4 kašičice soli,
bijeli biber.
Priprema:
1. Poriluk ošistite, operite i narežite na trakice.
2. U tavu, na ugrijani maslac, dodajet narezani poriluk, kestene, začinite solju i pržite na laganoj vatri dok povrće ne omekša.
3. Nakon dvije, tri minute prženja začinite muškatnim oraščićem, dodajte med, ulijte bijelo vino, promiješajte i kuhajte dok vino napola ne ispari. Zatim omekšale kestene izgnječite kuhačom, ulijte juhu i kuhajte dalje.
4. Nakon 5-6 minuta kuhanja, štapnim mikserom izmiksajte sastojke, ulijte vrhnje za kuhanje, promiješajte i ostavite da vri.
5. Gotovu juhu sipajte u duboke tanjire, začinite bijelim biberom i ukrasite kašikom kiselog vrhnja i sjeckanim peršunom.