Ukusna supa od kestena idealna za ove hladne dane

po Vasa kuharica

Sastojci:

300 g pečenih kestena,

500 ml kokošjeg temeljca,

200 ml vrhnja za kuhanje,

40 g maslaca,

poriluk,

125 ml bijelog vina,

30 g meda,

1/4 kašičice soli,

bijeli biber.

Priprema:

1. Poriluk ošistite, operite i narežite na trakice.
2. U tavu, na ugrijani maslac, dodajet narezani poriluk, kestene, začinite solju i pržite na laganoj vatri dok povrće ne omekša.
3. Nakon dvije, tri minute prženja začinite muškatnim oraščićem, dodajte med, ulijte bijelo vino, promiješajte i kuhajte dok vino napola ne ispari. Zatim omekšale kestene izgnječite kuhačom, ulijte juhu i kuhajte dalje.
4. Nakon 5-6 minuta kuhanja, štapnim mikserom izmiksajte sastojke, ulijte vrhnje za kuhanje, promiješajte i ostavite da vri.
5. Gotovu juhu sipajte u duboke tanjire, začinite bijelim biberom i ukrasite kašikom kiselog vrhnja i sjeckanim peršunom.

Preporučujemo