Ukusna teletina za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

500 g teletine bez kosti,

2 glavice luka,

3 čehna bijelog luka,

250 g svježih šampinjona,

50 g badema,

3 mandarine,

250 ml povrtnog temeljca,

1 kašika smeđeg šećera,

so,

biber,

kajenski biber,

50 g maslaca,

1 kašika glatkog brašna,

350 g batata,

300 ml suncokretovog ulja.

Priprema:

1. Batom svaki komad mesa istucite s jedne i druge strane. Meso začinite solju i biberom.
2. U dublju tavu stavite maslac na srednje jaku vatru pa na zagrijanu masnoću stavite meso te ga zapecite s obje strane.
3. Na pečeno meso stavite na krupnije trakice narezan luk i prepržite ga zajedno s mesom, zatim dodajte bijeli luk i kratko popržite. Tek tada dodajte temeljac i sok od mandarina i pustite da se lagano kuhaju oko pola sata.
4. Tada dodajte očišćene šampinjone, sitno nasjeckane bademe i kašiku smeđeg šećera. Sve još na laganoj vatri kuhajte oko 20 minuta.
5. Vodite brigu da je meso konstantno u umaku, a ako želite više umaka, dodajte još temeljca. Ako želite gušći umak, dodajte kašiku glatkog brašna.
6. Prilikom serviranja uz meso dodajte svježe očišćene mandarine.

Preporučujemo