Ukusne lazanje za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

450 g batata,

1 kašika maslinovo ulje,

luk crveni,

2 crvene paprika,

čehno bijelog luka,

300 g mljevene puretine,

2 šoljice pasirane rajčice,

1,25 šoljica kravljeg mlijeka,

1 kašika kukuruzno brašno ili krupica,

2 šake špinat,

4 komada tijesta za lazanje,

šoljica parmezana.
Priprema:
1.Skuhajte krompire. Ugrijte pola ulja u tavi pa popržite luk, papriku i bijeli luk. Nakon dvije, tri minute dodajte meso i pržite pet minuta dok ne dobije boju. Umiješajte umak od rajčice i kuhajte dok ne zavrije.
2. Smanjite vatru i ostavite da se krčka desetak minuta dok se malo ne zgusne. Maknite s vatre i umiješajte slatki krompir.
3. U međuvremenu pomiješajte četvrtinu šoljice mlijeka s kukuruznim brašnom. Ostatak mlijeka ulijte u lonac i pustite da zavrije. Umiješajte pomiješano mlijeko i brašno. Kuhajte dvije minute miješajući, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre i poklopite.
4. Blanširajte špinat i ocijedite ga pa sitno nasjeckajte. Namastite vatrostalnu posudu ostatkom ulja te dno pokrijte tijestom za lazanje. Pospite s pola smjese od puretine i špinatom. Poklopite s još tijesta pa ponovite postupak. Na kraju zadnji list tijesta prelijte mlijekom i pospite sirom. Pecite 45 minuta na 200 stepeni.

Preporučujemo