Ukusno: Bataci u paprika sosu

po Vasa kuharica

Sastojci:

6 bataka,

1 litar pilećeg temeljca,

2 glavice crvenog luka,

2 kašičice slatke začinske paprike,

list lovora,

so i biber,

2 kašičice škrobnog brašna,

ulje,

tjestenina ili njoke.

Priprema:

1. Batake prelijte pilećim temeljcem i stavite da se kuhaju. Kad temeljac prokuha kuhajte ih još dvadesetak minuta, a potom izvadite i ocijedite.

2. Na zagrijanom ulju propržite batake sa svih strana i ostavite ih na toplom.

3. Luk isjeckajte na rebarca i sa listom lovora ga propržite na istoj masnoći. Dodajte slatku začinsku papriku i preostali pileći temeljac.

4. Kad prokuha dodajte škrobno brašno koje ste razmutili u malo vode i kuhajte uz miješanje dok sos ne počne da se zgušnjava.

5. Štapnim mikserom ispasirajte sos i prelijte ga preko tjestenine ili njoka i poslužite s batacima.

Preporučujemo