Sastojci:
6 bataka,
1 litar pilećeg temeljca,
2 glavice crvenog luka,
2 kašičice slatke začinske paprike,
list lovora,
so i biber,
2 kašičice škrobnog brašna,
ulje,
tjestenina ili njoke.
Priprema:
1. Batake prelijte pilećim temeljcem i stavite da se kuhaju. Kad temeljac prokuha kuhajte ih još dvadesetak minuta, a potom izvadite i ocijedite.
2. Na zagrijanom ulju propržite batake sa svih strana i ostavite ih na toplom.
3. Luk isjeckajte na rebarca i sa listom lovora ga propržite na istoj masnoći. Dodajte slatku začinsku papriku i preostali pileći temeljac.
4. Kad prokuha dodajte škrobno brašno koje ste razmutili u malo vode i kuhajte uz miješanje dok sos ne počne da se zgušnjava.
5. Štapnim mikserom ispasirajte sos i prelijte ga preko tjestenine ili njoka i poslužite s batacima.