Ukusno i zdravo: Krem čorbica od kupusa

po Vasa kuharica

Sastojci:

1/2 šoljice kisele pavlake,

kašika svježe ceđenog limunovog soka,

2 kašike maslaca,

kašika maslinovog ulja,

narendana glavica kupusa,

četiri prase,

3 čehna bijelog luka,

pire od kilogram krompira,

lovorov list,

1,5 l pilećeg bujona.

Priprema:

1. U manjoj posudi pomiješajte kiselu pavlaku i limunov sok, poklopite i stavite u frižider. U većoj šerpi otopite maslac s uljem i dodajte kupus, malo soli i bibera. Dinstajte oko 10 minuta dok kupus ne omekša, ali pazite da ne potamni.

2. Odvojite šolju kupusa za kasnije. U šerpu s kupusom dodajte još jednu kašiku maslaca, prasu i bijeli luk i dinstajte tri minute. Dodajte krompir i lovorov list i sipajte bujon. Kada proključa, smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20 minuta. Izbacite lovorov list i ispasirajte čorbu štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu.

3. Ako je previše gusta, dodajte još malo bujona, začinite solju i biberom i lagano umiješajte mješavinu kisele pavlake i limunovog soka.

Preporučujemo