Sastojci:
1/2 šoljice kisele pavlake,
kašika svježe ceđenog limunovog soka,
2 kašike maslaca,
kašika maslinovog ulja,
narendana glavica kupusa,
četiri prase,
3 čehna bijelog luka,
pire od kilogram krompira,
lovorov list,
1,5 l pilećeg bujona.
Priprema:
1. U manjoj posudi pomiješajte kiselu pavlaku i limunov sok, poklopite i stavite u frižider. U većoj šerpi otopite maslac s uljem i dodajte kupus, malo soli i bibera. Dinstajte oko 10 minuta dok kupus ne omekša, ali pazite da ne potamni.
2. Odvojite šolju kupusa za kasnije. U šerpu s kupusom dodajte još jednu kašiku maslaca, prasu i bijeli luk i dinstajte tri minute. Dodajte krompir i lovorov list i sipajte bujon. Kada proključa, smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20 minuta. Izbacite lovorov list i ispasirajte čorbu štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Ako je previše gusta, dodajte još malo bujona, začinite solju i biberom i lagano umiješajte mješavinu kisele pavlake i limunovog soka.