Sastojci:
1kg mrkve (8-10 komada),
1 l temeljca od povrća,
1 crvena paprika,
1 luk,
1 kašičica đumbira (ribanog ili u prahu),
1 kašika curry praha,
3 krompira srednje veličine,
2 kašike maslinovog ulja (ili maslaca),
200 g Creme Fraîche (vegani neka izostave),
svjež peršun (po želji),
sjemenke bundeve.
Priprema:
1. Mrkvu, luk, papriku i krompir narezati na kockice.
2. U loncu na maslinovom ulju kratko popržiti luk dok ne postane staklast (ne čekati dok posmeđi). Dodati temeljac od povrća.
3. U lonac dodati mrkvu, krompir i papriku i kuhati otprilike 15-20 minuta, dok krompir i mrkva ne omekšaju. Ubaciti i peršun ako koristite.
4. Kad je povrće skuhano, usitniti štapnim mikserom ili u blenderu. U smjesu dodati Cr?me Fraîche, đumbir i curry pa još jednom sve promiješati.