Ukusno: Juha od mrkve i đumbira

po Vasa kuharica

Sastojci:

1kg mrkve (8-10 komada),

1 l temeljca od povrća,

1 crvena paprika,

1 luk,

1 kašičica đumbira (ribanog ili u prahu),

1 kašika curry praha,

3 krompira srednje veličine,

2 kašike maslinovog ulja (ili maslaca),

200 g Creme Fraîche (vegani neka izostave),

svjež peršun (po želji),

sjemenke bundeve.

Priprema: 

1. Mrkvu, luk, papriku i krompir narezati na kockice.
2. U loncu na maslinovom ulju kratko popržiti luk dok ne postane staklast (ne čekati dok posmeđi). Dodati temeljac od povrća.
3. U lonac dodati mrkvu, krompir i papriku i kuhati otprilike 15-20 minuta, dok krompir i mrkva ne omekšaju. Ubaciti i peršun ako koristite.
4. Kad je povrće skuhano, usitniti štapnim mikserom ili u blenderu. U smjesu dodati Cr?me Fraîche, đumbir i curry pa još jednom sve promiješati.

Preporučujemo