Sastojci:
4 šolje pilećeg temeljca,
450 g svježe cvekle – oguljene i narezane na kockice,
1 veća glavica crvenog luka nasjeckana na kockice,
3/4 šolje mrkve oguljene i na kockice nasjeckane,
1 čehno bijelog luka – protisnut ili sitno nasjeckan,
1 kašika soka od limuna,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica šećera,
200 ml kiselog vrhnja,
200 ml vrhnja za kuhanje,
so i biber,
2 kašike nasjeckanog svježeg kopra,
kiselo vrhnje za ukras,
so i biber.
Priprema:
1. Na maslinovom ulju popržite luk. Kad se zastakli dodajte mrkvu i cveklu te kratko prodinstajte. Zatim dodajte bijeli luk, sok od limuna, temelja, i šećer te zakuhajte. Kuhajte 40 minuta dok cvekla ne omekša.
2. Štapnim mikserom propasirajte juhu i ostavite da se juha ohladi. Tada umiješajte vrhnje i začinite solju i biberom. Ohladite juhu barem 4 sata prije posluživanja.