Ukusno: Kremasta juha od cvekle

po Vasa kuharica

Sastojci:

4 šolje pilećeg temeljca,

450 g svježe cvekle – oguljene i narezane na kockice,

1 veća glavica crvenog luka nasjeckana na kockice,

3/4 šolje mrkve oguljene i na kockice nasjeckane,

1 čehno bijelog luka – protisnut ili sitno nasjeckan,

1 kašika soka od limuna,

1 kašika maslinovog ulja,

1 kašičica šećera,

200 ml kiselog vrhnja,

200 ml vrhnja za kuhanje,

so i biber,

2 kašike nasjeckanog svježeg kopra,

kiselo vrhnje za ukras,

so i biber.

Priprema:

1. Na maslinovom ulju popržite luk. Kad se zastakli dodajte mrkvu i cveklu te kratko prodinstajte. Zatim dodajte bijeli luk, sok od limuna, temelja, i šećer te zakuhajte. Kuhajte 40 minuta dok cvekla ne omekša.

2. Štapnim mikserom propasirajte juhu i ostavite da se juha ohladi. Tada umiješajte vrhnje i začinite solju i biberom. Ohladite juhu barem 4 sata prije posluživanja.

 

Preporučujemo