Sastojci (za 4 osobe): 250 g opranog špinata, so, 1 glavica luka, 1 čehno bijelog luka, 1 kašika ulja, 350 g pavlake, 100 ml bujona, 200 g gorgonzole, 500 g trobojne tjestenine (penne), biber, naribani muškatni oraščić.
Priprema:
1. Prokuhajte u velikom loncu 4-5 litara vode i 5 kašičica soli. Ogulite crni i bijeli luk i sitno ih isjeckajte. Ugrijte ulje u šerpi. Prodinstajte crni i bijeli luk uz stalno miješanje.
2. Ulijte pavlaku i bujon pa kuhajte 5 minuta. Razmrvite gorgonzolu, stavite u sos pa na slaboj vatri kuhajte oko 5 minuta uz povremeno miješanje.
3. Skuhajte tjesteninu u vreloj slanoj vodi. Izrezani špinat stavite u umak. Začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem. Ocijedite tjesteninu pa poslužite sa sosom od špinata. Po želji ukrasite listićima bosiljka.