Sastojci:
So i svježe mljeveni crni biber,
pola šolje maslinovog ulja,
2 kašike nasjeckanog svježeg kopra,
1 kašičica sitno ribane korice limuna,
4 fileta konzerviranih inćuna,
1 čehno bijelog luka,
1 šolja nasjeckanog svježeg peršuna,
1/2 šolje nasjeckanog svježeg bosiljka,
1 šolja zelenih maslina bez košpica,
3 kašike kapara,
1/2 šolje ribanog parmezana,
2 kašike svježeg limunovog soka.
Priprema:
U mužaru izmješajte inćune i bijeli luk. Dodajte kopar, peršun, bosiljak, masline, kapare i maslinovo ulje. Unutra naribajte koricu limuna i dodajte sok od limuna. Sve posolite i pobiberite te dodajte pola šolje ribanog parmezana. Poslužite s al dente kuhanim špagetima.
Savjet: Ukoliko ipak imate volje paliti štednjak, na malo maslinovog ulja prepržite sitne komadiće hljeba s bijelim lukom i pospite po umaku i tjestenini.