Sastojci:

So i svježe mljeveni crni biber,

pola šolje maslinovog ulja,

2 kašike nasjeckanog svježeg kopra,

1 kašičica sitno ribane korice limuna,

4 fileta konzerviranih inćuna,

1 čehno bijelog luka,

1 šolja nasjeckanog svježeg peršuna,

1/2 šolje nasjeckanog svježeg bosiljka,

1 šolja zelenih maslina bez košpica,

3 kašike kapara,

1/2 šolje ribanog parmezana,

2 kašike svježeg limunovog soka.

Priprema:

U mužaru izmješajte inćune i bijeli luk. Dodajte kopar, peršun, bosiljak, masline, kapare i maslinovo ulje. Unutra naribajte koricu limuna i dodajte sok od limuna. Sve posolite i pobiberite te dodajte pola šolje ribanog parmezana. Poslužite s al dente kuhanim špagetima.

Savjet: Ukoliko ipak imate volje paliti štednjak, na malo maslinovog ulja prepržite sitne komadiće hljeba s bijelim lukom i pospite po umaku i tjestenini.