Sastojci za tijesto:

1 kocka (40 g) svježeg kvasca,

1 kašičica šećera,

2 kašike maslinovog ulja,

250 ml tople vode,

oko 500-700 g glatkog pšeničnog brašna,

1 kašičica morske soli, vrhom ravna.

Za fil:

1 kašika tečnog meda ili kristal šećera,

100 g gorgonzola sira, narezanog na tanke kriške,

2 kašike maslinovog ulja,

svježe smokve,

prepolovljene,

grančice timijana.

Priprema:

1. U mlakom mlijeku rastopiti svježi kvasac sa kašičicom šećera, dobro promiješati da se cijeli kvasac istopi, pa posuti s malo brašna po vrhu. Ostaviti oko 10 minuta na sobnoj temperaturi da se kvasac digne.

2. U drugoj zdjeli pomiješati brašno sa šećerom i soli, pa dodati maslinovo ulje. Izmrviti tijesto rukama da ulje upije, a potom dodati dignuti kvasac.

3. Zamijesiti tijesto koje se lijepi za ruke, ali ne previše. Ako je potrebno, dodati još brašna. Tijesto premjestiti na pobrašnjenu radnu ploču, pa ga mijesiti oko 5 minuta. Oblikovati tijesto u kuglu, staviti u plastičnu zdjelu i pokriti suhom kuhinjskom salvetom. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se diže oko 15-20 minuta.

4. U međuvremenu, smokve oprati, posušiti i prepoloviti. Gorgonzolu narezati na tanje kriške.

5. Zagrijati rernu na 200 stepeni. Premazati tepsiju za pizzu s malo ulja i ostaviti sa strane. Tijesto istresti iz zdjele nakon što se dignulo. Razvucite ga pazeći da ne popuca ili ga razvaljajte oklagijom što je moguće tanje. Premjestite ga u tepsiju ili kalup za pečenje pice.

6. Tijesto premazati maslinovim uljem, složiti kriške sira i dodati smokve. Smokve poprskati medom ili posuti šećerom i grančicama svježeg timijana.

7. Peći dok tijesto ne uhvati koricu, a gorgonzola se fino otopi, oko 15-20 minuta pazeći da dno ne zagori.