Sastojci:

 

200 g leće,

1 prasa,

1 luk,

2-3 mrkve,

2 korijena peršuna s lišćem,

bosiljak, peršun, curry,

crvena paprika,

so i biber.

 

Priprema:

 

  1. Leću prethodno namočite tokom noći, a ujutro dobro isperite i procijedite.

 

  1. Prvo očistite luk, korijen peršuna i mrkvu, a onda dinstajte luk na ulju dok ne požuti te mu dodajte nasjeckanu mrkvu i peršun .

 

  1. Dodajte svježe nasjeckani peršunov list i prasu pa sve dinstajte još 5-10 minuta. Dodajte leću i sve prelijte vodom tako da su sastojci pokriveni, dodajte začine (1-2 kašičice svakog) i na kraju so i biber po želji.

 

  1. Kuhajte 20-30 minuta i na kraju probajte je li leća dovoljno meka.