Vodič za pravilno kiseljenje kupusa

po Vasa kuharica

1. Uzgojene ili kupljene čvrste glavice kupusa ostaviti da odstoje nekoliko dana.
2. Ukloniti stare i oštećene vanjske listove.
3. Zatim, oštrim kratkim nožem izdubiti središnji tvrdi dio glavice (korijen), ali ne do listova. Dio korijena, ipak je potrebno ostaviti.
4. U posebnoj posudi pomiješati morsku so (prema nekim mišljenjima, morska so je bolja za kiseljenje kupusa) sa biberom u zrnu i time ispuniti napravljena udubljenja u glavicama kupusa. Manje glavice potrebno je razrezati po pola, pa ih natrljati solju.
5. Sve slagati u plastičnu posudu (kacu, bure), a praznine između cijelih glavica popunjavati polovinama, a zatim sve posuti preostalom mješavinom soli i bibera, pa dodati komade korijena hrena.
6. Na kupus potom staviti plastične mrežaste kolutove na kojima će ležati utezi (tanjiri ili plastične flaše ispunjene vodom, a može i kamen).
7. Nakon toga, posudu ispuniti vodom, i to polako, kako se so ne bi isprala iz udubina u glavicama.
8. Na mrežaste kolutove potom staviti kamen, pa posudu prekriti najlonskom folijom i zatvoriti poklopcem. Vrlo je važno da je plastična posuda hermetički zatvorena.
9. Prvih nekoliko dana potrebno je kontrolirati nivo vode (mora biti uvijek iznad glavica kupusa) i prema potrebi je doliti. Nakon nekoliko dana probati slanost vode, i ako nije dovoljno slana, dodati još soli. Ukoliko je voda malo zamućena to je pokazatelj da ima premalo soli.
10. Nakon četrdesetak dana, kiseli kupus će biti spreman za upotrebu. Slana voda u kojoj stoji kupus ostat će bistra cijele zime, a mnogi joj pripisuju ljekovita svojstva, naročito za poboljšanje probave.

Preporučujemo