Sastojci: 1 janjeća plećka, 1 kg krompira, 3 limuna, 2 kašike začina, 1 kašičica ruzmarina, 1 kašičica soli, bober, ulje.
Priprema:
1. Za marinadu oprati i izrendati koru limuna, a zatim iscijediti sok. Dodati kašiku začina, biber i 1 dl ulja pa sve dobro promiješati.
2. Iskostiti janjeću plećku pa je zasjeći nožem tako da dobijete ravnu površinu. Meso posoliti i preliti marinadom, a zatim uviti u rolat i zavezati kuharskim koncem.
3. Zagrijati rernu na 180 stepeni. Staviti pripremljenu plećku u vatrostanu zdjelu u koju smo nasuli preostalo ulje i 200 ml vode, pa staviti u rernu da se peče.
4. Dok se meso peče pripremiti krompir, oguliti ga i isjeći na kocke. Ruzmarin usitniti pa posuti po krompiru, začiniti i nasuti malo ulja pa sve promiješati.
5. Meso izvaditi iz rerne poslije sat pečenja, okrenuti ga i dodati pripremljeni krompir, pa vratiti u rernu da se peče još 40 minuta. Gotovo meso isjeći na komade debljine 2 cm i poslužiti toplo s krompirom i umakom od pečenja.