Sastojci:
2 šolje palente,
1 kašičica maslaca,
6 šolja vode,
1 glavica luka,
3 čehna bijelog luka,
2-3 šolje paradajz-sosa iz konzerve,
biber,
so,
2 šolje rendanog sira,
maslinovo ulje.
Priprema:
1. Staviti vodu da prokuha i sipati malo soli, maslac i palentu. Kuhati dok se palenta ne zgusne. Sipati u pleh namazan maslacem i ravnomjerno poravnati da bude najmanje jedan centimetar debljine i ostaviti da se ohladi.
2. Za to vrijeme na maslinovom ulju izdinstati luk da omekša i blago porumeni i dodati paradajz-sos, pa dinstati još oko pet minuta. Dodati biber i malo soli.
3. Ohlađenu palentu sjeći na kocke i redati u prethodno nauljenu tepsiju.
4. Preliti pola paradajz-sosa i posuti sa pola količine sira. Opet redati kocke palente, posuti ostatak paradajz-sosa i sira i staviti otkriveno u rernu.
5. Peći 25-30 minuta. Jelo će po vrhu dobiti rumenu koricu.