Zapečeni punjeni luk

po Vasa kuharica

Sastojci:

8 glavica luka,

500 g mljevene junetine ili janjetine,

20 g riže,

1 dl ulja,

kašika brašna,

100 g kajmaka,

kašika pirea od paradajza,

sirće,

mljevena crvena paprika,

so,

biber,

peršun.

Priprema: 

1. Očistite glavice luka od ljuske te ih kuhajte u vodi sa sirćetom oko pet minuta. Nožem odsijecite vrh i ostavite da se malo ohladi. Izvlačite slojeve luka u komadima ili izdubite kašičicom sredinu.

2. Pomiješajte mljeveno meso, rižu, so, biber i kašičicu sjeckanog peršuna. Smjesom punite glavice luka i nadjevene složite u pleh za pečenje.

3. Na ulju popržite brašno. Kad se zažuti, dodajte pire od paradajza, mljevenu papriku i kajmak te podlijte s malo tople vode. Prelijte preko punjenog luka i pecite na 150 stepeni oko 40 minuta. Posudu tokom pečenja lagano potresite. Pred kraj poprskajte s malo sirćeta ili limunovog soka.

 

Preporučujemo