Sastojci:

2 veće glavice ljutike,

4 čehna bijelog luka,

1 isjeckana mrkva,

100 g ječma,

2 izrendane tikvice,

oko 2 l povrtnog ili pilećeg temeljca ili obična voda,

pola kašičice italijanskog začina ili začine koje vi volite,

sok od 1 limuna,

1 jaje,

oko 100 g kiselog mlijeka,

po ukusu so i biber,

sitno isjeckan peršun.

Priprema:

1. U šerpu staviti sitno isjeckanu ljutiku, ako je nemate može i običan crni luk, dodati sitno isjeckan bijeli luk, mrkvu, očišćen ječam, suhe začine i so. Na sve to dodati vodu ili temeljac i pustiti da prokuha, te smanjiti temperaturu i kuhati dok ječam ne omekša, oko pola sata.

2. Dok se ječam kuha, tikvice oprerite i izrendajte te dodajte u juhu. Nakon 10-ak minuta sklonite s vatre.

3. Iscijedite sok iz limuna, dodajte kiselo mlijeko ili gusti jogurt, jaje i umutiti sve zajedno u masu bez grudvica. Uzeti kutlačom toplu čorbu i polako dodavati u masu od jaja, stalno muteći da se jaja ne zgrušaju. Probati da li je potrebno još soli i bibera. Pred služenje posuti sitno isjeckanim peršunom i poslužiti toplo.