Zdrava kuhinja: Smoothie – igra okusa

po Vasa kuharica

Jeste li se ikada zapitali šta je to zapravo smoothie o kojem svakodnevno slušamo? Smoothie se definira kao kašasti sok koji može imati različite baze i dodatke. Prednost takvog napitka je brza priprema te visoka nutritivna vrijednost s mogućnošću vlastitih kreacija, ovisno o pojedincu, njegovu načinu prehrane i zdravstvenom stanju.

Prvi smoothie pojavio se u prvoj polovini prošlog stoljeća, istovremeno s dolaskom prvog električnog blendera na tržite, a u ovom je stoljeću počela globalizacija i blendera i smoothieja.

Svaki smoothie (kašasti sok) ima bazu. Najčešće se za nju koriste napici biljnog podrijetla (zobeno ili rižino mlijeko, napitak od badema, kokosa…). Osim njih, kao baza se mogu koristiti i cijeđeni sokovi. Nakon odabira baze dodaje se različito voće (svježe ili sušeno), povrće, orašasti plodovi, probiotici, vlakna, već prema izboru.

Od voća se najčešće koriste banane zbog slatkoće i gustoće te jabuke, breskve, kruške, narandže i mango. Od sušenog voća koriste se goji bobice, aronija, acai, a u odabiru povrća dominiraju mrkva, krastavci i zeleno lisnato povrće. U novije se vrijeme u smoothie dodaju probiotici u prahu, dijetalna vlakna, chia sjemenke i/ili maca prah kako bi imao što veću nutritivnu vrijednost i što bolji učinak na zdravlje.

Pri izradi smoothieja treba pomno birati sastojke, pogotovo ako njime zamjenjujemo obrok, kako ne bi došlo do deficita makronutrijenata i mikronutrijenata.

Preporučujemo