Zdrava kuhinja: Tajne mladog sira

po Vasa kuharica

Postoji dobar razlog zašto frižideri zdravih, fizički aktivnih ljudi obično imaju barem jedno pakiranje nemasnog svježeg sira. To je jedna od najzasitnijih namirnica koju možete pojesti, a uz to je krcata proteinima i kalcijem. Također je vrlo prilagodljiv i može poslužiti kao zdrav i ukusan prilog gotovo svoj vrsti hrane. Od pilećih šnicli do lazanja.

KAKO SE DOBIJA

U svojoj osnovi, mladi sir je zgrudvano mlijeko dobiveno dodavanjem enzima ili uz prisustvo jestivih kiselina poput sirćeta ili limunovog soka. Enzimi i kiseline potiču mlijeko na zgrušavanje. Nakon što se enzimi ili kiseline dodaju mlijeku, a postupak sirenja krene svojim tokom, tekuća sirutka se drenira, a ostaju grudve sira.

Ove su grudve primarno sastavljene od sporo probavljivih mliječnih proteina, kazeina koji je bogat izvor kvalitetnih proteina, a gotovo da i ne sadrži masnoće. Kada se malomasno mlijeko zgruša, možete dobiti još nemasniji proizvod od uobičajenog svježeg sira.

Iako je većina sirutke odstranjena, jedan dio još ostane. Sirutka (whey) je brzo probavljiv protein (potrebno mu je oko sat da se u potpunosti razgradi nakon konzumacije), dok je kazeinu u grudvama potrebno i do sedam sati da se u potpunosti probavi. To i nije toliko loša stvar, budući da postoje određeni periodi u danu kada su vam potrebna oba ova proteina.

NUTRICIONISTIČKI PROFIL

Tipično pakiranje od 250 grama mladog sira sadrži:

* 190 kalorija
* 3 grama masti
* 1 gram zasićenih masnoća
* 20 miligrama holesterola
* 760 miligrama natrija
* 260 miligrama kalija
* 17 grama ugljikohidrata
* 6 grama šećera
* 28 grama proteina

Također, osigurava 10 posto dnevne potrebe za kalcijem. U terminima kalorija i masnoća, mladi sir je jedan od mliječnih proizvoda s najmanjim udjelom masti. Međutim, zbog visokog udjela proteina, idealna je hrana za ljude koji pokušavaju dodati nešto mišića, a minimalizirati tjelesno masno tkivo. Jedina mu je zamjerka što sadrži visoki udio natrija.

NA DIJETI

Mladi sir izvrstan je dodatak zdravoj prehrani i dijeti, pogotovo za ljude sklone kasnom grickanju ili za one koji teže još pokojem kilogramu čiste mišićne mase. Budući da je svježi sir primarno sastavljen od sporo probavljivih proteina s vrlo malo ugljikohidrata, izvrstan je izbor za večernju ili kasnovečernju zakusku.

Sporo probavljivi proteini kroz duže vremenske razdoblje omogućavaju konstantan pritok aminokiselina čime onemogućavaju mišićnu razgradnju, tako da je svježi sir savršen izbor prije spavanja. Mladi sir je izvrstan obrok u bilo koje doba dana. Bilo da ga pojedete uz salatu ili hljeb, s njim nikada ne možete pogriješiti.

 BUDITE KREATIVNI

Svježi je sir, također, vrlo prilagodljiva hrana i može biti izvrsna zamjena za kaloričnije sireve s mnogo masnoća u brojnim receptima i jelima.
Naprimjer, umjesto ricotte u lazanjama, probajte ubaciti mladi sir između slojeva tijesta. Svježi sir ima vrlo sličnu teksturu ricotti kada se otopi tako da nećete ni primijetiti razliku. Isto tako, možete ga upotrijebiti kao namaz na hljeb za pripremu sendviča kao međuobrok. Uz pileća i pureća prsa s dodatkom zelene salate i paradajza, dobit ćete savršen međuobrok bogat proteinima sa zdravim ugljikohidratima.

Čeznete za enčiladama, a znate da su masne i kalorične? Pokušajte pomiješati šolju nemasnog svježeg sira sa svježe ubranim zelenim lukom, bijelim lukom i kuminom i upotrijebite ga kao punjenje u hrskave tortilje.
Svježi sir također može poslužiti kao ukusna zamjena kremastog preljeva na pečenim krompirima.

Preporučujemo